24.5 C
Thessaloniki
15, June 2024

Σάλος με εργαστήριο στη Βοστώνη που δημιούργησε σούπερ-θανατηφόρο κορωνοϊό Όμικρον

Ο νέος, χιμαιρικός κορωνοϊός δημιουργήθηκε από ένωση της παραλλαγής Όμικρον με τον αρχικό ιό, που προκάλεσε την πανδημία στις αρχές του 2020. Έχει τη μεταδοτικότητα της Όμικρον και θνησιμότητα παραπλήσια με αυτή του αρχικού ιού.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν ένα νέο στέλεχος του κορωνοϊού, το οποίο είχε ποσοστό θνησιμότητας 80% σε σειρά πειραμάτων που έκαναν στο εργαστήριο. Η είδηση έχει προκαλέσει σάλο, καθώς ο χιμαιρικός κορωνοϊός τους θα μπορούσε να διαφύγει από το εργαστήριο με απρόβλεπτες συνέπειες.

Το νέο στέλεχος του επικίνδυνου ιού είναι συνδυασμός του αρχικού με την παραλλαγή Όμικρον που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός. Οι επιστήμονες πήραν την πρωτεΐνη-ακίδα της Όμικρον και την πρόσθεσαν στο αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού. Έτσι δημιούργησαν τον νέο, χιμαιρικό ιό. Ύστερα εξέθεσαν τρωκτικά στο νέο, υβριδικό στέλεχος για να δουν πως θα αντιδράσουν.

Στόχος της έρευνάς τους ήταν να εξακριβώσουν εάν οι μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα του κορωνοϊού είναι υπεύθυνες:

  • Για την ικανότητα της παραλλαγής Όμικρον να διαφεύγει από την ανοσία που επιτυγχάνει ένα άτομο με τον εμβολιασμό ή/και τη νόσηση
  • Για την μειωμένη σοβαρότητα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός Όμικρον

Τα ευρήματα

Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους ήταν εντυπωσιακά. «Ενώ η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί ήπια, μη θανατηφόρο λοίμωξη (στα ποντίκια), ο κορωνοϊός που φέρει την πρωτεΐνη-ακίδα S της Όμικρον προκαλεί σοβαρή νόσο, με ποσοστό θνησιμότητας 80%», γράφουν στο σχετικό άρθρο τους.

Ωστόσο ο αρχικός κορωνοϊός, που είχε το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας στους ανθρώπους, είχε θνησιμότητα 100% στα τρωκτικά.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η πρωτεΐνη-ακίδα S δεν αποτελεί τον κύριο παράγοντα που καθορίζει την παθογένεια του ιού στα ποντίκια», γράφουν οι ερευνητές.

Ο κορωνοϊός χρησιμοποιεί την πρωτεΐνη-ακίδα για να προσκολλάται στα ανθρώπινα κύτταρα. Όταν προσκολληθεί σε αυτά, μπορεί στη συνέχεια να εισβάλλει στο εσωτερικό τους και να τα μολύνει.

Η έρευνα έδειξε ακόμα ότι ο χιμαιρικός κορωνοϊός διαθέτει πενταπλάσια λοιμώδη μόρια, σε σύγκριση με την παραλλαγή Όμικρον.

Η νέα έρευνα δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί σε κάποια επιστημονική επιθεώρηση. Ωστόσο, αναρτήθηκε στον διακομιστή ερευνών βιολογίας bioRxiv.

Δεν ενημέρωσαν

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η νέα έρευνα διεξήχθη με τρόπο ακατάλληλο ή ανασφαλή. Την διενέργειά της είχε εγκρίνει μία επιτροπή βιοασφάλειας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης. Είχε επίσης εγκριθεί από την Επιτροπή Δημοσίας Υγείας της Βοστώνης, σύμφωνα με αναφορές στον Τύπο.

Ωστόσο οι επιστήμονες δεν ενημέρωσαν για την έρευνά τους το ομοσπονδιακό Εθνικό Ίδρυμα Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων (NIAID), που είναι ένας από τους χρηματοδότες τους. Το NIAID έμαθε τι ακριβώς έκαναν από τα δημοσιεύματα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η Dr. Emily Erbelding, διευθύντρια του Τομέος Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νόσων του NIAID, τόνισε ότι η αίτηση για χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου της Βοστώνης δεν ανέφερε την συγκεκριμένη έρευνα. Ούτε οι επιστήμονες εξηγούσαν ότι έκαναν πειράματα, με τα οποία θα γινόταν ακόμα πιο επικίνδυνος ο κορωνοϊός. «Θα έχουμε πολλά να συζητήσουμε τις επόμενες ημέρες», είπε.

Αντιδράσεις επιστημόνων

Τις έντονες αντιρρήσεις τους στη νέα έρευνα εξέφρασαν με δηλώσεις τους άλλοι επιστήμονες.

«Πρόκειται σαφέστατα για μία έρευνα ενίσχυσης λειτουργίας (gain of function research)», τόνισε ο Dr Richard Ebright, καθηγητής Χημείας & Χημικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Rutgers. «Εάν θέλουμε να αποφύγουμε την επόμενη πανδημία που θα γεννηθεί σε εργαστήριο, είναι επιτακτική ανάγκη να ενταθεί η επίβλεψη των ερευνών με παθογόνα που έχουν τη δυναμική να προκαλέσουν πανδημία».

Με τις έρευνες ενίσχυσης λειτουργίας (GoF ή GoFR) τροποποιούνται γενετικά ορισμένοι μικροοργανισμοί και ενισχύονται οι βιολογικές λειτουργίες τους. Στις λειτουργίες αυτές μπορεί να συμπεριλαμβάνονται:

  • Η παθογένεια
  • Η μεταδοτικότητα
  • Οι ξενιστές που το παθογόνο μπορεί να μολύνει

«Αυτό (η έρευνα) θα έπρεπε να είναι απαγορευμένο. Είναι σαν να παίζουν με τη φωτιά», πρόσθεσε ο καθηγητής Dr. Shmuel Shapira, ο οποίος διατέλεσε διευθυντής στο κυβερνητικό Ισραηλινό Ινστιτούτο Βιολογικής Έρευνας.

Πηγή Iatropedia

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
ForANewLife - Healhy coffee by DXNspot_img
150FansLike
72FollowersFollow
367SubscribersSubscribe