Με το ρωσικό στρατό να καταλαμβάνει τον οικισμό του Selidovo, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για την κατάκτηση του εξαιρετικής στρατηγικής σημασίας Pokrovsk που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και στην κατάρρευση της ουκρανικής άμυνας στο Donbass, οι Ρώσοι ετοιμάζουν μια σαρωτική ευρεία αντεπίθεση στο Kursk όσο στο μεγαλύτερο μέρος του μετώπου.
Και ενώ οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εμφανίζονται αποφασισμένες να σαρώσουν την ουκρανική άμυνα σε όλη τη γραμμή του μετώπου και Ρώσοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι πλέον είναι θέμα μόλις μερικών μηνών για την πλήρη… απελευθέρωση του Donbass, η Δύση αρχίζει για μια σειρά από λόγους να εμφανίζεται ολοένα και περισσότερο απρόθυμη να συνδράμει το Κίεβο.
Αναμφίβολα όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ και στο ποιος θα είναι ο επόμενος Αμερικανός πρόεδρος, αν και πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες και πολιτικοί αναγνωρίζουν ότι αν και παραμένει η δέσμευση για «βοήθεια για όσο χρειαστεί», αυτό γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο όσο περισσότερο διαρκούν οι μάχες.
Την ίδια στιγμή και μετά τις αποκαλύψεις του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin ότι οι Ουκρανοί δύο φορές κατέθεσαν προτάσεις για διαπραγματεύσεις, από τις οποίες μόνοι τους υπαναχώρησαν, το Κίεβο φέρεται να βάζει… όρους για το πώς θα μπορούσαν να διαπραγματευτούν με τη Ρωσία.
Washington Post: Απρόθυμη για περισσότερη βοήθεια στην Ουκρανία η Δύση
Παρά τις υποσχέσεις των Ευρωπαίων ηγετών να στηρίξουν την Ουκρανία για «όσο χρειαστεί», η προοπτική μιας τέτοιας υποστήριξης γίνεται λιγότερο πιθανή λόγω διαφόρων παραγόντων: από την εσωτερική κόπωση μέχρι την πιθανή επιστροφή του Donald Trump στον Λευκό Οίκο αναφέρει σε δημοσίευμα της η Washington Post.
«Η ευρωπαϊκή δέσμευση για βοήθεια για όσο χρειαστεί παραμένει, αλλά πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες και πολιτικοί αναγνωρίζουν ότι όσο περισσότερος χρόνος χρειάζεται, τόσο πιο δύσκολο γίνεται» υποστηρίζει το δημοσίευμα, το εφιστά την προσοχή στο ότι οι Ευρωπαίοι περιμένουν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ προτού λάβουν μέτρα προς την Ουκρανία.
«Δεν ξέρουμε τι θα φέρει στην πραγματικότητα η δεύτερη θητεία του Trump στην Ουκρανία, αν και υπάρχουν πολλές ανησυχίες» επισημαίνει ο πρώην πρέσβης της Μ. Βρετανίας στο ΝΑΤΟ, Adam Thompson.
Όπως επισημαίνεται, για να επιτύχουν μεγαλύτερη βεβαιότητα, οι Ευρωπαίοι φορείς χάραξης πολιτικής έχουν αρχίσει να μεταφέρουν τον έλεγχο βασικών στοιχείων στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ.
Ταυτόχρονα, αναγνωρίζουν ότι η δεσπόζουσα θέση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και το τεράστιο μερίδιο χρηματοδότησης της Ουάσιγκτον για το Κίεβο σημαίνει ότι δεν μπορούν να κάνουν πολλά εάν ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ επανεξετάσει την πολιτική του έναντι της Ουκρανίας.
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι το ποσοστό των Ευρωπαίων πολιτών που τάσσεται υπέρ της παροχής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία μειώνεται, τη στιγμή που αυξάνεται η επιρροή των πολιτικών δυνάμεων που τάσσονται κατά της συνέχισης της υποστήριξης.
Yermak (σύμβουλος Zelensky): Οι όροι για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία
Για να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, είναι απαραίτητο να ανακτηθεί ο έλεγχος των συνόρων που υπήρχαν πριν από τη ρωσική εισβολή του 2022 υποστηρίζει ο Andriy Yermak επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky.
Σε δηλώσεις του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, ο Yermak περιέγραψε τη θέση του Κιέβου.
«Για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, είναι απαραίτητο να επιστρέψουμε στην κατάσταση που ήταν πριν από τον πρώτο πυροβολισμό πριν από δύο χρόνια, στις 04.00το πρωί…
Στη συνέχεια, θα μιλήσουμε για το πώς θα επιστρέψουμε την κυριαρχία μας στα σύνορα το 1991» υπογράμμισε ο Yermak.
Σε δηλώσεις του ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky έχει αναφέρει πως μια από τις προϋποθέσεις για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα, είναι η αμοιβαία παραίτηση από επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές.
Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin τόνισε πρόσφατα ότι οποιαδήποτε συμφωνία για την επίλυση της σύγκρουσης θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα της Ρωσίας και να αντικατοπτρίζει την πραγματική κατάσταση στο πεδίο της μάχης ενώ επισήμανε ότι η Μόσχα δεν σκοπεύει να κάνει παραχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις με την ουκρανική πλευρά.