24.7 C
Thessaloniki
17, April 2024
spot_img

Τι σχεδιάζουν οι τράπεζες για μείωση προσωπικού και καταστημάτων


Συνεχίζεται, αν και με μικρότερους ρυθμούς, η συρρίκνωση προσωπικού και δικτύου καταστημάτων στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, οι οποίες διαφοροποιούν πλέον αισθητά τη στρατηγική τους σύμφωνα με τις ανάγκες και τα business plan τους.

Δυναμικές πολιτικές εξορθολογισμού συνεχίζουν να εφαρμόζουν η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς που λειτουργούν τα μεγαλύτερα δίκτυα καταστημάτων σε όλη τη χώρα, απασχολώντας παράλληλα τον μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων. 

Η Alpha Bank και η Eurobank, αντιθέτως, είχαν εφαρμόσει εμπροσθοβαρή σχέδια μείωσης προσωπικού/καταστημάτων τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι η ανάγκη μείωσης των λειτουργικών εξόδων από τη φυσική παρουσία και την απασχόληση προσωπικού δεν είναι εξίσου πιεστική.

Εξάλλου, η ανάγκη για εξυπηρέτηση των πελατών στα φυσικά σημεία παρουσίας περιορίστηκε σημαντικά μετά την πανδημική κρίση που ώθησε ιδιώτες και επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν κατά κόρον τα ψηφιακά κανάλια -για τις υπηρεσίες βέβαια που μπορούν να εξυπηρετηθούν εξ αποστάσεως.

Αποτέλεσμα αυτής της “αναγκαστικής στροφής” ήταν να επισπευστούν τα σχέδια των τραπεζών για μετασχηματισμό των φυσικών καταστημάτων από “σημεία εξυπηρέτησης” σε “σημεία συμβουλευτικής” σε θέματα διαχείρισης περιουσίας, επενδυτικών/ασφαλιστικών προϊόντων κ.α.

Τα καταστήματα αλλάζουν όψη και γίνονται διαισθητά και, σε μεγάλο βαθμό ψηφιακά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα “phygital” καταστήματα της Eurobank, τα i-bank stores της Εθνικής Τράπεζας, καθώς και τα e-branches της Πειραιώς που λειτουργούν σε πιο περιορισμένη κλίμακα ξεκινώντας ωστόσο από το 2016.

Εθνική Τράπεζα: Νέα εθελούσια τον Νοέμβριο

Σε 6.600-6.700 άτομα σκοπεύει να μειώσει το προσωπικό της η Εθνική Τράπεζα που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης με στόχο 500 αποχωρήσεις. Το πρόγραμμα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι ελκυστικό για τους εργαζόμενους και αναμένεται να διατηρήσει υψηλά τα επίπεδα παροχών για όσους το αξιοποιήσουν.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η Εθνική Τράπεζα διατηρεί 339 καταστήματα σε όλη την επικράτεια και απασχολεί 7.100 άτομα περίπου. Την τελευταία 15ετία, η ΕΤΕ έχει προχωρήσει σε βαθιά αναδιάρθρωση του δικτύου της με μείωση καταστημάτων κατά 41% και του προσωπικού σχεδόν στο μισό (-46%). Έως το τέλος του έτους, η τράπεζα σχεδιάζει την κατάργηση δέκα επιπλέον καταστημάτων.

Τράπεζα Πειραιώς: “Ανοιχτή” η πόρτα για αποχώρηση

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η οικειοθελής αποχώρηση προσωπικού της Τράπεζας Πειραιώς που αριθμεί και τους περισσότερους εργαζομένους (8.800 άτομα) και λειτουργεί το πολυπληθέστερο δίκτυο ανά τη χώρα (408 καταστήματα). 

Αυτό οφείλεται εν μέρει και στο γεγονός ότι, μετά την απορρόφηση της Αγροτικής Τράπεζας, η Πειραιώς κατέχει την πιο διευρυμένη γεωγραφικά παρουσία, η οποία είναι πιο δύσκολο να συρρικνωθεί ιδίως όταν δεν λειτουργεί άλλο τραπεζικό κατάστημα σε απομακρυσμένες περιοχές.

Το τελευταίο πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης είχε ισχύ έως τις 17 Οκτωβρίου, ωστόσο, συνεχίζεται άτυπα για όποιον εργαζόμενο επιθυμεί να “πατήσει το κουμπί”. Πηγές της τράπεζας δηλώνουν ικανοποίηση για την ανταπόκριση που έχει το νέο πρόγραμμα, στο οποίο σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία συμμετείχαν 300 άτομα.

Eurobank: Δεν σχεδιάζει περαιτέρω μείωση

Ικανοποιημένη με τα τρέχοντα επίπεδα προσωπικού και καταστημάτων δηλώνει η διοίκηση της Eurobank, η οποία δεν “τρέχει” επί του παρόντος πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου ούτε προγραμματίζει κάποια τέτοια πρωτοβουλία, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες.

Μέσα από ένα δυναμικό πρόγραμμα εξορθολογισμού των λειτουργικών δαπανών της, η Eurobank έχει μειώσει πλέον τους εργαζομένους της σε 6.400 και το δίκτυο των καταστημάτων της σε 270 περίπου. Στην έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2008, η Eurobank αριθμούσε 428 καταστήματα και 7.680 εργαζομένους, γεγονός που ισοδυναμεί με μείωση 59% περίπου στο δίκτυο και 38% στο προσωπικό, εάν ληφθεί υπόψη και η εξαγορά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (που είχε απορροφήσει στο μεταξύ την Aspis Bank).

Alpha Bank: Σταθεροποιείται η πολιτική συρρίκνωσης

Σταθερός σε σύγκριση με το περασμένο έτος παραμένει ο αριθμός των εργαζομένων της Alpha Bank, στα 6.000 άτομα, αφού το 2021 είχε σημειωθεί σημαντική μείωση λόγω της απόσχισης της Cepal που διαχειρίζεται τις μη εξυπηρετούμενες οφειλές. 

Το δίκτυο της Alpha διατηρείται στα 300 περίπου καταστήματα -επίπεδα που δεν αναμένεται να μειωθούν δραστικά το επόμενο διάστημα.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
- Advertisement -spot_img
150FansLike
72FollowersFollow
367SubscribersSubscribe