Μέχρι σήμερα δυστυχώς αυτό που έχει καταδείξει η ελληνική διπλωματία είναι η έλλειψη παιδείας και εφαρμογής πρωτοκόλλου εξυπηρετώντας πάντα τα συμφέροντα της Δύσης.
Φυσικά στις δύσκολες στιγμές της χώρας ποτέ δεν βοήθησε η Δύση προπάντων δε η Αγγλία που πάντα εναντιωνόταν σε διπλωματικές ή άλλες περιπτώσεις κινδύνου της χώρας μας από το 1821 και εντεύθεν.
Έβαζε το χεράκι της προκειμένου να υπάρχει διχόνοια μεταξύ μας αλλά και να ανατρέψει οποιεσδήποτε αποφάσεις ήταν προς το συμφέρον μας, πείθοντας μας ότι αυτοί είχαν σε όλα δίκιο.
Δυστυχώς η διπλωματία στην Ελλάδα σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και σήμερα είναι απροσδιόριστη και ασαφής. Έτσι λοιπόν για να φτάσει στην πλειοψηφία του ο Έλληνας πολίτης να κατέχει σωστά την διπλωματία, χωρίς αναφορά στην καραμέλα “της σωστής πλευράς της ιστορίας” και να γνωρίζει και κάποια σημαντικά πρωτόκολλα που δείχνουν την παιδεία του, θα χρειαστεί πολύς χρόνος ακόμα!
Λοιπόν, ανεξαρτήτου πολιτικής τοποθετήσεως του καθενός και εμού της ιδίας, θα αναφερθώ σε ορισμένα γεγονότα που αφορούν ΚΑΙ πρέσβεις στην Ελλάδα καθώς είναι πολύ άσχημα και κάθε Έλληνας πολίτης με κοινή λογική σίγουρα θα τα έχει σκεφτεί.
Καθορισμός προβαδίσματος στις εθνικές εορτές:
Σύμφωνα με απόφαση 76632 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Αρ.Φύλλου 4961 – Τεύχος Β 26/10/2021.
Καθορίζουμε τη σειρά προβαδίσματος των, κατά τις επίσημες εορτές και τελετές, προσκαλουμένων από τις δημόσιες αρχές, οργανισμούς και ιδρύματα, ως εξής:
Ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα δικαιούται αυτόν τον τίτλο καθώς εξ όσων γνωρίζω είναι ο αρχαιότερος με τουλάχιστον 48 – 50 έτη υπηρεσίας.
Δεν τον κάλεσαν λοιπόν σε καμιά εθιμοτυπική ή ιστορική εκδήλωση με το πρόσχημα του δήθεν εμπάργκο.
Και αναρωτιέται κανείς…
– Έναν πρέσβη με κύρος και 50 χρόνια υπηρεσίας στο διπλωματικό σώμα, ειλικρινά, γιατί δεν τον κάλεσαν σε καμιά εθιμοτυπική ή ιστορική εκδήλωση;
Έχουμε πόλεμο με την Ρωσία και δεν το ξέρω; Ή μήπως οι απόψεις των δικών μας μεγαλοσχήμονων διίστανται με της Ρωσίας;
Ιστορικά με τη Ρωσία από το έτος 1808 όπου ο τσάρος Αλέξανδρος Α’ κάλεσε τον Καποδίστρια να υπηρετήσει ως υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας, μας συνδέουν φιλικοί και θρησκευτικοί δεσμοί ως ορθόδοξα κράτη.
Η Ρωσία ουδέποτε είχε τρομερές απαιτήσεις από την Ελλάδα.
– Είχε ζητήσει επί παλαιότερων κυβερνήσεων να της δοθεί ένα λιμάνι της Σύρου ή της Αλεξανδρούπολης. Η επιλογή ήταν της Ελλάδας ποιο λιμάνι θα της έδινε.
– Επίσης στις προθέσεις της ουδέποτε ήταν η εγκατάσταση στρατιωτικής βάσης σε οποιοδήποτε μέρος της χώρας μας.
Προσπαθείτε να μας πείσετε, ότι η Ρωσία μας έχει κάνει μεγάλη ζημιά. Συμφωνήσατε για εμπάργκο στην Ρωσία και το χειρότερο, στείλατε πολεμικό υλικό στην Ουκρανία ενώ προχωρήσατε και σε άλλες ποινές.
Μας λέτε ότι δεν έχουμε ανάγκη την Ρωσία γιατί παίρνουμε φυσικό αέριο από την Τουρκία.
Καταρχάς από πότε η Τουρκία έχει δικό της αγωγό αερίου και από που περνάει;
Ας μην γελιόμαστε, ο αγωγός φυσικού αερίου που προμηθεύει και την Τουρκία είναι της Ρωσίας και όχι της Τουρκίας ως είθισται να φημολογείται.
Ο Ερντογάν ξέρει πολύ καλά το διπλωματικό παιχνίδι για αυτό και έχει πάρει από όλες τις μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη αυτά που ζήτησε ασχέτως αν εμείς μαθαίνουμε τα μισά, γιατί έτσι πρέπει.
Το θέμα είναι τί κάνουμε εμείς.
από την Ελένη Σκλαβενίτη