30.4 C
Thessaloniki
25, June 2024

Το «ύποπτο παιχνίδι» Δένδια με σκοπό τη διαδοχή στη ΝΔ και οι διαφοροποιήσεις απέναντι σε Μαξίμου

Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε την Τουρκία «υπαρξιακή απειλή» για την Ελλάδα ενώ θυμίζουμε ότι πριν λίγες μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ιδιαίτερα θετικός και αισιόδοξος για το ραντεβού που είχε με τον Τούρκο ομολογό του Erdogan

Σοβαρή και σαφής διαφοροποίηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια από την στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου αποτυπώνεται πάνω στα θέματα της Τουρκίας.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας για δεύτερη φορά, μέσα σε μία εβδομάδα διατύπωσε μία σκληρή δήλωση για την Τουρκία η οποία χρήζει ειδικής αξιολόγησης γιατί είναι «ύποπτη» χρονικά και πολιτικά.

Δεύτερη φορά διαφοροποιείται με σκληρή αναφορά στην Τουρκία

Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε την Τουρκία «υπαρξιακή απειλή» για την Ελλάδα ενώ θυμίζουμε ότι πριν λίγες μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ιδιαίτερα θετικός και αισιόδοξος για το ραντεβού που είχε με τον Τούρκο ομολογό του Erdogan ο οποίος και ο ίδιος σε συνεντεύξεις του υπήρξε ιδιαίτερα κατευναστικός δηλώνοντας «ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα διμερές που δεν λύνεται με σεβασμό και διάλογο»…

Τι θέλει να πετύχει το ΥΠ.ΕΞ : ήρεμα νερά στο Αιγαίο και στο βάθος ΑΟΖ

Το κλίμα κατευνασμού των ακραίων δηλώσεων ήταν απαραίτητο για την ελληνική πλευρά για πολλούς λόγους. Η ελληνική διπλωματία ήθελε να έχει αυτό το καλοκαίρι «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο και μάλιστα κυβερνητικοί αξιωματούχοι όπως και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός υπερτόνιζαν τα θετικά της Διακήρυξης των Αθηνών, δηλαδή, για παράδειγμα ότι πλέον δεν έχουμε αερομαχίες και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου ή επίσης την οικονομική άνθηση που παρατηρείται στα νησιά από τον ερχομό Τούρκων υπηκόων με την βίζα εξπρές. Ήταν τόσο θετική η βίζα εξπρές 7 ημερών για τους Τούρκους που η Τουρκία θέλει να την επεκτείνει για περισσότερες μέρες.

Το κρίσιμο ραντεβού τον Σεπτέμβριο Μητσοτάκη-Εrdogan

Επίσης να πούμε ότι τα πράγματα εξελίσσονται ευνοϊκά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, παρά τα όποια ξεσπάσματα π.χ για τα θαλάσσια πάρκα και ότι σχεδιάζεται ήδη το επόμενο ραντεβού Μητσοτάκη-Erdogan τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.
Γιατί είναι σημαντικό αυτό το ραντεβού;Διότι σύμφωνα με ανώτερες διπλωματικές πηγές εκεί μπορεί να δούμε να γίνεται μία πρώτη συζήτηση για τη χάραξη θαλασσίων ζωνών.

H προεργασία Γεραπετρίτη – Fidan

Άλλωστε, όπως λένε αρμόδιες πηγές, τον Ιούλιο θα υπάρξει μία σχετική πρώτη διερευνητική επαφή για το θέμα μεταξύ Γεραπετρίτη και Fidan τον Ιούλιο και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον.
Αν υπάρξει πρόοδος σε αυτή την επαφή, δεν αποκλείεται οι δύο ηγέτες να ανοίξουν περισσότερο τα χαρτιά τους.

Ύποπτη η διαφοροποίηση Δένδια τώρα που κυριαρχούν τα εθνικά θέματα

Μπροστά σε αυτή την στρατηγική Μαξίμου-ΥΠ.ΕΞ για την ελληνοτουρκική προσέγγιση, οι διαφοροποιήσεις Δένδια περί «υπαρξιακής απειλής» για την Τουρκία, είναι ύποπτες και, συγκεκριμένες πηγές στο Μαξίμου, τις θεωρούν ότι υποκρύπτουν προσωπικό πολιτικό παιχνίδι.
Το σκεπτικό είναι ότι ο Ν. Δένδιας έχει χτίσει μία δημοφιλία που ξεκίνησε από την επεισοδιακή live διαμάχη που είχε με τον Cavusoglυ που έφερε τις δύο χώρες σε πολύ δύσκολη θέση.
Αυτή η σκληρή γραμμή, ήταν που στο Μαξίμου ήθελαν ήδη από την πρώτη θητεία Μητσοτάκη να τον αλλάξουν από την ηγεσία του ΥΠ.ΕΞ.

Οι κόντρες με το Μαξίμου όταν ο Δένδιας ήταν ΥΠ.ΕΞ

Άλλωστε, στην νεοδημοκρατική Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι στην θητεία του ως ΥΠ.ΕΞ ήρθε σε ρήξη με όλους τους διπλωματικούς ακόλουθους του Πρωθυπουργού.
Γι’ αυτό άλλωστε, στο ΥΠ.ΕΞ πήγαν σε αυτή τη θητεία ένας στενός συνεργάτης Μητσοτάκη, ο Γιώργος Γεραπετρίτης και η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου η οποία δεν είχε ποτέ καλές σχέσεις με τον Ν. Δένδια…
Ο λόγος ήταν ότι ήθελε το Μαξίμου να έχει στο ΥΠ.ΕΞ κάποιον που θα ήταν σε απόλυτη στοίχιση με αυτό και δεν θα «έπαιζε» προσωπικά «παιχνίδια» δημοτικότητας βάση των εθνικών θεμάτων.

Οι σκληρές θέσεις του φτιάχνουν την δημοφιλία για τη διαδοχή στη ΝΔ

Οι σκληρές θέσεις που παίρνει, κυρίως απέναντι στην Τουρκία, θεωρούνται ως μία προσπάθεια να επιβληθεί σε ένα ευρύτερο ακροατήριο, να δημιουργήσει συμμαχίες με τη βάση, με στρατηγικό σκοπό να ενταχθεί ως «νούμερο 1 δελφίνος» για την διαδοχή στη ΝΔ όταν αποχωρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Να δείξει ότι στα εθνικά ζητήματα είναι πιο πατριώτης από την γραμμή που ακολουθούν Μητσοτάκης-Γεραπετρίτης.
Πόσο μάλλον όταν τώρα η εξωτερική πολιτική βάλλεται από τα Σκόπια και την Αλβανία, πέραν της Τουρκίας

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
ForANewLife - Healhy coffee by DXNspot_img
150FansLike
72FollowersFollow
367SubscribersSubscribe