30.4 C
Thessaloniki
25, June 2024

Βόμβα από τη Γερμανία: Δεν αποκλείει τη σύλληψη Netanyahu η κυβέρνηση Scholz – Σφοδρές αντιδράσεις από το CDU

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διατάξει τη σύλληψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ Benjamin Netanyahu, εφόσον εκδοθεί αντίστοιχο ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Η σχετική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης.
Ερωτώμενος σχετικά με το εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα ζητούσε την σύλληψη του Benjamin Netanyahu σε γερμανικό έδαφος, εφόσον είχε εκδοθεί ανάλογο ένταλμα, ο Steffen Hebestreit απάντησε «φυσικά, τηρούμε τον νόμο», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι πρόκειται για υποθετικό ερώτημα.
Ο σεβασμός των αποφάσεων του ΔΠΔ αποτελεί «θεμελιώδη» θέση της κυβέρνησης, διευκρίνισε ο κ. Hebestreit.
Στο ίδιο πνεύμα, η υπουργός Εξωτερικών Αnnalena Baerbock, σε συνέντευξή της στην BILD, δήλωσε σε ανάλογη ερώτηση: «Πάντα υποστηρίζαμε ως κυβέρνηση το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο – τόσο η καγκελαρία όσο και εμείς ως υπουργείο Εξωτερικών. Εκτιμούμε την ανεξαρτησία των δικαστηρίων. Δεν μπορούμε να διαλέγουμε, σήμερα μας αρέσει ένα πιάτο και αύριο όχι».

Οργή στην αντιπολίτευση – «Είναι αυτή η άποψη και του καγκελάριου;»

«Η σιωπή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της δήλωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι ο Netanyahu θα μπορούσε να συλληφθεί σε γερμανικό έδαφος, εξελίσσεται πραγματικά σε σκάνδαλο», δήλωσε ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Friedrich Merz και σημείωσε ότι «φυσικά θα μπορούσε κανείς – και θα έπρεπε – να ασκήσει κριτική στην ισραηλινή κυβέρνηση, αλλά το Διεθνές Ποινικό δικαστήριο ιδρύθηκε για να λογοδοτούν σε αυτό δικτάτορες και αυταρχικοί ηγέτες, όχι για να συλλαμβάνονται δημοκρατικά εκλεγμένα μέλη κυβερνήσεων».
Ο κ. Merz ζήτησε ακόμη να τοποθετηθεί για το θέμα ο ίδιος ο καγκελάριος.
«Τι αξία έχει η περίφημη αλληλεγγύη προς το Ισραήλ, εάν ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επιτρέπει να παρασυρθεί σε τέτοιες δηλώσεις; Είναι αυτή η άποψη και του καγκελάριου;», ρώτησε ο αρχηγός του CDU.
Ο αρμόδιος του κόμματος για θέματα Άμυνας Johann Wadephul επέκρινε επίσης την κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας τη δήλωση του κ. Hebestreit ως «ανησυχητική, ειδικά σε μια εντελώς υποθετική βάση» και πρόσθεσε ότι «είναι απολύτως αδιανόητο ένας δημοκρατικά εκλεγμένος αρχηγός κυβέρνησης του κράτους του Ισραήλ να συλληφθεί με κρατική εντολή σε γερμανικό έδαφος».

Σε vertigo ο κυβερνητικός συνασπισμός – Λεκτικές ακροβασίες από τον Υπουργό Άμυνας

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Άμυνας Boris Pistorius (SPD) απέφυγε να απαντήσει ευθέως, δηλώνοντας ότι «προς το παρόν μιλάμε για αίτημα έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης και για όχι για έκδοσή τους».
Αναφερόμενος ωστόσο στην εισήγηση του εισαγγελέα του ΔΠΔ για έκδοση ενταλμάτων σε βάρος από τη μία πλευρά της ηγεσίας της Hamas και από την άλλη του πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, σημείωσε: «Για να είμαι ειλικρινής, δεν καταλαβαίνω και πολύ το γεγονός ότι δύο ανόμοια πράγματα συσκευάζονται σε ένα πακέτο».
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πάντως συνεχίζει να απορρίπτει το ενδεχόμενο αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους.
«Στόχος παραμένει μια λύση δύο κρατών έπειτα από διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, στο τέλος των οποίων θα γίνει αποδεκτό ότι υπάρχει ένα ξεχωριστό παλαιστινιακό κράτος», δήλωσε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις της Νορβηγίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας.
Ο κ. Steffen Hebestreit πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο θα απαιτήσει χρόνο και ότι δεν μπορεί να συντομευθεί μέσω της αναγνώρισης από κάποια ευρωπαϊκά κράτη.

Η Νορβηγία προαναγγέλλει τη σύλληψη του Netanyahu – Θα εφαρμόσει κατά γράμμα την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου

Πιο σαφή θέση έλαβε πάντως ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Espen Barth Eide, ο οποίος προανήγγειλε ότι εφόσον το ένταλμα σύλληψης κατά του πρωθυπουργού του Ισραήλ εκδοθεί επισήμως, η Νορβηγία είναι υποχρεωμένη να τον συλλάβει καθώς θα εφαρμόσει κατά γράμμα την οικεία απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης.
Το Όσλο έγινε, έτσι, η πρώτη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που άνοιξε τα χαρτιά της, προαναγγέλοντας την ευθυγράμμισή της με τη διεθνή νομιμότητα και την εφαρμογή της απόφασης του ΔΠΔ.
Η ιδρυτική σύμβαση της Ρώμης, που έχει υπογραφεί από όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ , υποχρεώνει τις χώρες να εφαρμόζουν τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εν γένει εγκλήματα πολέμου.
Ανάμεσά στα εν λόγω κράτη και η Ελλάδα, η οποία παρόλα αυτά δεν έχει δώσει οιαδήποτε διπλωματική … ένδειξη ως προς την πιθανή σύλληψη του Netanyahu, 24 ολόκληρες ώρες μετά την έκδοση της απόφασης του ΔΠΔ.
Επισημαίνεται ότι χθες 21/5, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ζήτησε από το δικαστήριο να εκδώσει εντάλματα σύλληψης κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Netanyahu, του υπουργού Άμυνας Yoav Gallant, καθώς και των τριών ηγετών της Hamas, συμπεριλαμβανομένου του Yahya Sinwar.
«Εάν αυτός -ή ένας από τους ηγέτες της Hamas που έχουν επίσης κατηγορηθεί- εμφανιστεί στη Νορβηγία, τότε είμαστε υποχρεωμένοι από το διεθνές δίκαιο να το κάνουμε. Το ίδιο ισχύει για όλες τις χώρες της Ευρώπης με εξαίρεση την Τουρκία», τόνισε με έμφαση ο Νορβηγός ΥΠΕΞ στο νορβηγικό τηλεοπτικό δίκτυο TV 2.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
ForANewLife - Healhy coffee by DXNspot_img
150FansLike
72FollowersFollow
367SubscribersSubscribe