Ένα στα τέσσερα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών σε όλο τον κόσμο είναι αντιμέτωπα με σοβαρή επισιτιστική φτώχεια, με συνέπεια να διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο υποσιτισμού, προειδοποιεί η Unicef.
Σε νέα έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα αναλύει για πρώτη φορά τις αιτίες και τις επιπτώσεις της επισιτιστικής φτώχειας σε σχεδόν 100 χώρες του κόσμου.
Όπως αναφέρει, σχεδόν 181 εκατομμύρια παιδάκια σε όλο τον κόσμο αδυνατούν να καταναλώσουν μία επαρκώς θρεπτική διατροφή, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή ανάπτυξή τους. Τα παιδιά αυτά συχνά καταναλώνουν τρόφιμα μόνο από δύο από τις οκτώ καθορισμένες ομάδες τροφίμων. Οι ομάδες αυτές είναι:
- Το μητρικό γάλα
- Τα δημητριακά, οι ρίζες, οι κόνδυλοι
- Τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι
- Τα γαλακτοκομικά προϊόντα
- Τα τρόφιμα με σάρκα (κρέας, πουλερικά, ψάρια)
- Τα αυγά
- Τα πλούσια σε βιταμίνη Α φρούτα και λαχανικά
- Άλλα φρούτα και λαχανικά
Σύμφωνα με την έκθεση, τα τέσσερα στα πέντε από τα παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρή επισιτιστική φτώχεια καταναλώνουν μόνο γάλα (μητρικό ή όχι) και/ή κάποια πηγή αμύλου (π.χ. ρύζι). Λιγότερο από 10% από αυτά τρώνε φρούτα και λαχανικά. Και λιγότερα από το 5% καταναλώνουν ιδιαιτέρως θρεπτικά τρόφιμα, όπως τα αυγά, τα ψάρια, τα πουλερικά, το κόκκινο κρέας.
Στο χείλος του γκρεμού
Η Unicef ταξινομεί την επισιτιστική φτώχεια σε κατηγορίες, βάσει του αριθμού των καθορισμένων ομάδων τροφίμων που ένα παιδί καταναλώνει καθημερινά. Οι κατηγορίες είναι οι εξής:
- 0-2 από τις καθορισμένες ομάδες τροφίμων την ημέρα = σοβαρή επισιτιστική φτώχεια
- 3-4 από τις καθορισμένες ομάδες τροφίμων την ημέρα = μέτρια επισιτιστική φτώχεια
- 5 ή περισσότερες από τις καθορισμένες ομάδες τροφίμων την ημέρα = δεν αντιμετωπίζουν επισιτιστική φτώχεια
«Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρή επισιτιστική φτώχεια ζουν στο χείλος του γκρεμού. Αυτή είναι η πραγματικότητα για εκατομμύρια μικρά παιδιά. Η κατάσταση αυτή μπορεί να έχει μη αναστρέψιμες αρνητικές συνέπειες στην σωματική και εγκεφαλική ανάπτυξη και στην επιβίωσή τους», δήλωσε η κυρία Catherine Russell, εκτελεστική διευθύντρια της Unicef.
«Τα παιδιά που σιτίζονται καθημερινά μόνο με δύο από τις καθορισμένες ομάδες τροφίμων (π.χ. με ρύζι και λίγο γάλα) έχουν έως και 50% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν σοβαρό υποσιτισμό», πρόσθεσε.
Σε 20 χώρες το 65%
Από τα 181 εκατομμύρια παιδιά του πλανήτη που ζουν με σοβαρή επισιτιστική φτώχεια, το 65% ζουν σε μόλις 20 χώρες. Τα σχεδόν 64 εκατομμύρια ζουν στη Νότια Ασία. Τα 59 εκατομμύρια σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.
Από τα παιδιά αυτά, το 46% ζουν σε φτωχά νοικοκυριά, όπου η επισιτιστική φτώχεια είναι απόρροια της οικονομικής ένδειας της οικογένειας. Τα υπόλοιπα ζουν σε σχετικά εύπορα νοικοκυριά, που όμως έχουν φτωχό διατροφικό περιβάλλον και φτωχές διατροφικές πρακτικές.
iatropedia.gr