Οξυμένη παραμένει η ένταση στη Βραζιλία μετά την ήττα του Μπολσονάρου, παρά τις εκκλήσεις του απερχόμενου προέδρου, ο οποίος κάλεσε τους υποστηρικτές του να άρουν τους τελευταίους αποκλεισμούς δρόμων, χαρακτηρίζοντας ωστόσο «νόμιμες» τις διαδηλώσεις μετά την ήττα του από τον Λούλα.
«Σας απευθύνω έκκληση: ανοίξτε τους δρόμους. Αυτό μου φαίνεται ότι αποτελεί μέρος νόμιμων διαδηλώσεων», επεσήμανε ο Μπολσονάρου σε βίντεο που ανήρτησε χθες Τετάρτη σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφερόμενος στα οδοφράγματα που έχουν στηθεί σε δρόμους σε περισσότερες από τις μισές πολιτείες της Βραζιλίας, αν και μειώνονται σε αριθμό.
«Άλλες διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε όλη τη Βραζιλία, σε άλλα σημεία, αποτελούν μέρος του δημοκρατικού παιχνιδιού, είναι καλοδεχούμενες», πρόσθεσε ο ακροδεξιός απερχόμενος πρόεδρος.
Κατά τη χθεσινή ημέρα κινητοποιήσεων σημειώθηκε ένα βίαιο περιστατικό: σε οδόφραγμα κοντά στη Μιρασόλ, στην πολιτεία του Σάο Πάουλο, ένας οδηγός αυτοκινήτου έπεσε πάνω σε διαδηλωτές, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον επτά άνθρωποι, μετέδωσε το CNN.
Ο Μπολσονάρου, πρώην λοχαγός του στρατού και νοσταλγός της στρατιωτικής δικτατορίας (1964-1985), ηττήθηκε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την Κυριακή από τον πρώην πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.
Την Τρίτη έσπασε τη σιωπή του και δήλωσε ότι «σέβεται» το Σύνταγμα, δίνοντας το πράσινο φως για να ξεκινήσει η μεταβίβαση της εξουσίας.
Ωστόσο έστειλε ένα μήνυμα το οποίο θεωρήθηκε ως ενθάρρυνση προς τους υποστηρικτές του: «Οι ειρηνικές διαδηλώσεις θα είναι πάντα καλοδεχούμενες, αλλά δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε τις μεθόδους της αριστεράς (…) που εμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία».
Σύμφωνα με τον Μπολσονάρου, οι διαδηλώσεις είναι «καρπός της αγανάκτησης και μιας αίσθησης αδικίας για τον τρόπο που διεξήχθη η εκλογική διαδικασία». Τη φράση αυτή επανέλαβε χθες Τετάρτη ο γιος του, ο βουλευτής Εντουάρντο Μπολσονάρου, σε ανάρτησή του στο Instagram.
«Ομοσπονδιακή παρέμβαση»
Στο Σάο Πάουλο χιλιάδες υποστηρικτές του Μπολσονάρου διαδήλωσαν χθες το πρωί έξω από τη στρατιωτική διοίκηση της Νοτιοανατολικής Βραζιλίας, απαιτώντας να επέμβει ο στρατός «αμέσως», ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Μια παρόμοια διαδήλωση έγινε και έξω από το γενικό επιτελείο Στρατού στην Μπραζίλια. Στο Ρίο ντε Τζανέιρο οι συγκεντρωμένοι ζητούσαν την επέμβαση του στρατού φωνάζοντας το σύνθημα: «Λούλα, κλέφτη, η θέση σου είναι στη φυλακή».
«Ζητάμε την ομοσπονδιακή επέμβαση (σ.σ. του στρατού) επειδή απαιτούμε ελευθερία», είπε μια 70χρονη διαδηλώτρια, η Άντζελα Κόσακ. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι θα μας κυβερνά ένας κλέφτης», πρόσθεσε, αναφερόμενη στις καταδίκες του Λούλα για διαφθορά, τις οποίες τελικά το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε ή θεώρησε ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί.
«Ζητάμε (…) την επέμβαση του στρατού ώστε η χώρα μας να μην γίνει κομμουνιστική», εξήγησε ο 41χρονος πωλητής Ροντρίγο ντα Μάτα από το Σάο Πάουλο. «Δεν αναγνωρίζουμε το αποτέλεσμα των εκλογών διότι ξέρουμε ότι ήταν νοθευμένες, όπως ό,τι κάνει το PT», πρόσθεσε αναφερόμενος στο Κόμμα των Εργατών του Λούλα.
Στις κινητοποιήσεις στην πολιτεία Σάντα Καταρίνα διαδηλωτές έκαναν ναζιστικούς χαιρετισμούς.
Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο UOL, διαδηλώσεις υπέρ της παρέμβασης του στρατού πραγματοποιήθηκαν χθες μπροστά από κτίρια του στρατού σε 11 από τις 27 πολιτείες της Βραζιλίας.
Μερικές εκατοντάδες οδοφράγματα
Ο αριθμός των οδοφραγμάτων μειώθηκε χθες: η ομοσπονδιακή αστυνομία δρόμων (PRF) κατέγραψε περίπου 100 σε 12 πολιτείες, σύμφωνα με τον απολογισμό που ανακοίνωσε το βράδυ. Συνολικά περίπου 776 τέτοιου είδους κινητοποιήσεις έχουν διαλυθεί μέχρι στιγμής.
Ο αριθμός τους μειώθηκε δραστικά από τη στιγμή που η αστυνομία άρχισε να κάνει χρήση βίας με την έγκριση του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο της ζήτησε να χρησιμοποιήσει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να αρθούν οι αποκλεισμοί των δρόμων.
Στο Σάο Πάουλο οι δυνάμεις της τάξης αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού για να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία στον κεντρικό οδικό άξονα Καστέλο Μπράνκο, οικονομικό πνεύμονα της Βραζιλίας στο κεντροδυτικό τμήμα της χώρας.
Τα οδοφράγματα προκάλεσαν προβλήματα ανεφοδιασμού στη χώρα, η οποία βασίζεται αποκλειστικά στις οδικές μεταφορές για τη μεταφορά προϊόντων και τροφίμων.
Η Εθνική Συνομοσπονδία Βιομηχάνων προειδοποίησε ήδη από την Τρίτη για τον «κίνδυνο ελλείψεων στα καύσιμα», αν δεν αρθούν άμεσα τα οδοφράγματα.
Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος G1 από την πλευρά του εκτίμησε ότι το 70% των σούπερ μάρκετ ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα στον ανεφοδιασμό κάποιων προϊόντων.