45′ Δυσκολία: Μεσαία Μερίδες: 6-8
Ένα πεντανόστιμο χοιρινό ρολό γεμιστό με τυρί, μπέικον και πιπεριές, που συνδυάζεται τέλεια με πατάτες baby και σπιτική σάλτσα gravy. Ιδανικό για ένα επίσημο γεύμα!
Για το ρολό
2 κιλά χοιρινό λαιμό, ανοιγμένο για ρολό
1 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο, ψιλοκομμένο
1 κ.γ. σκόρδο, σε σκόνη
½ κ.γ. μπούκοβο, γλυκό
2 κ.σ. μουστάρδα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 πράσινη πιπεριά
1 κόκκινη πιπεριά
150 γρ. γκούντα, σε φέτες
100 γρ. μπέικον, σε φέτες
αλάτι
πιπέρι
Για τη σάλτσα gravy
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
1 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. δεντρολίβανο, φρέσκο
1 κ.σ. γεμάτη αλεύρι γ.ο.χ.
1-2 κ.σ. σάλτσα Worcestershire
50 γρ. κόκκινο κρασί
1 κύβο κότας
500 γρ. νερό
Για τις πατάτες baby
1 κιλό πατάτες baby
2 σκ. σκόρδο
1 κύβο κότας
1 κ.γ. ρίγανη, αποξηραμένη
χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
50 γρ. ελαιόλαδο
3 γρ. θυμάρι, φρέσκο
40 γρ. μέλι
60 γρ. μουστάρδα, απαλή
200 γρ. νερό
αλάτι
πιπέρι
Για το ρολό
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
2. Ρίχνουμε σε ένα μικρό μπολ το αλάτι, το πιπέρι, το θυμάρι, το σκόρδο και το μπούκοβο, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
3. Απλώνουμε το χοιρινό σε ένα ξύλο κοπής.
4. Προσθέτουμε τη μισή μουστάρδα, 1 κ.σ. ελαιόλαδο και το μισό μείγμα μπαχαρικών, και τα απλώνουμε με τα χέρια μας ώστε να καλύψουν όλη την επιφάνειά του.
5. Γυρίζουμε το κρέας από την άλλη πλευρά, προσθέτουμε την υπόλοιπη μουστάρδα, 1 κ.σ. ελαιόλαδο και το υπόλοιπο μείγμα μπαχαρικών, και τα απλώνουμε ξανά με τα χέρια μας σε όλη την επιφάνειά του.
6. Κόβουμε τις πιπεριές σε φέτες και τις βάζουμε στο κέντρο του ρολού κατά μήκος.
7. Προσθέτουμε από πάνω τις φέτες από το γκούντα και τις φέτες από το μπέικον.
8. Τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολό και δένουμε με σπάγκο.
9. Τοποθετούμε στον πάγκο εργασίας ένα φύλλο αλουμινόχαρτου και από πάνω ένα φύλλο λαδόκολλας και μεταφέρουμε πάνω το ρολό.
10. Τυλίγουμε καλά το ρολό με το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα δημιουργώντας μια «καραμέλα».
11. Μεταφέρουμε το ρολό σε ένα ταψί με σχάρα, μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 2 ώρες.
12. Ανοίγουμε προσεκτικά το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα –χωρίς να τα αφαιρέσουμε από το ταψί και ψήνουμε για ακόμα 20-30 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα το ρολό.
13. Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10-15 λεπτά πριν το κόψουμε σε φέτες.
Για τη σάλτσα gravy
- Τοποθετούμε μια μικρή κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε να κάψει.
- Κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες και το σκόρδο στη μέση, και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε το θυμάρι και το δεντρολίβανο, και σοτάρουμε 3-4 λεπτά μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι.
- Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα.
- Σβήνουμε με τη σάλτσα Worcestershire και το κρασί, και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ του κρασιού.
- Προσθέτουμε τον κύβο και το νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια, και βράζουμε για 8-10 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Σουρώνουμε τη σάλτσα, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη ώστε να εφάπτεται στην επιφάνειά της και αφήνουμε στην άκρη.
Για τις πατάτες
- Χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
- Ρίχνουμε στον πολυκόφτη το σκόρδο, τον κύβο, τη ρίγανη, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το ελαιόλαδο, το θυμάρι, το μέλι, τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι, και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Κόβουμε τις πατάτες στη μέση κατά μήκος και τις ρίχνουμε σε ένα ταψί.
- Προσθέτουμε τη μαρινάδα και το νερό, και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.
- Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 45-60 λεπτά ανακατεύοντας ανά διαστήματα μέχρι οι πατάτες να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα.
- Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και μεταφέρουμε τις πατάτες σε μια πιατέλα σερβιρίσματος.
- Κόβουμε το χοιρινό σε κομμάτια ή το προσθέτουμε ολόκληρο στην πιατέλα.
- Σερβίρουμε με τη σάλτσα gravy.
akispetretzikis.com