Αν έχετε φριτέζα αέρος και θέλετε να μαγειρέψτε λαζάνια για 2 άτομα, αυτή είναι η τέλεια συνταγή! Πεντανόστιμα λαζάνια με μοσχαρίσιο κιμά στο air fryer!
Συστατικά
Για τον κιμά
250 γρ. μοσχαρίσιο κιμά, λάπα, 1 φορά περασμένο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
40 γρ. κόκκινο κρασί
200 γρ. ντομάτες, τριμμένες
1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
1 κ.σ. βασιλικό, φρέσκο, ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
15 γρ. ηλιέλαιο
15 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
150 γρ. γάλα πλήρες
1 κρόκο
20 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
αλάτι
πιπέρι
Για τη σύνθεση
80-100 γρ. λαζάνια
200 γρ. ρικότα
1 αυγό, μεσαίο
50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
100 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη
ελαιόλαδο, για το άλειμμα
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τον κιμά
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε να ζεσταθεί.
- Ρίχνουμε τον κιμά, τον σπάμε με ένα σύρμα χειρός ή μια κουτάλα και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και να καραμελώσει.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ του.
- Ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι, και ανακατεύουμε.
- Βράζουμε για 2-3 λεπτά και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Ψιλοκόβουμε τον βασιλικό και τον προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
- Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Για την μπεσαμέλ
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ηλιέλαιο και το αλεύρι, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός για 1-2 λεπτά μέχρι να διαλυθεί το αλεύρι.
- Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα χειρός μέχρι να δέσει και να αρχίσει να παίρνει βράση.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, και ρίχνουμε τον κρόκο, την παρμεζάνα, το αλάτι και το πιπέρι.
- Ανακατεύουμε με το σύρμα και αφήνουμε στην άκρη.
Για τη σύνθεση
- Ρίχνουμε σε ένα μπολ τη ρικότα, το αυγό και την παρμεζάνα, και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Προθερμαίνουμε τη φριτέζα αέρος στους 180°C.
- Αλείφουμε με ένα πινέλο ένα ταψί 10×20 εκ. με ελαιόλαδο και απλώνουμε στον πάτο του ταψιού το ¼ του κιμά, 4-5 κ.γ. από το μείγμα τυριών και μία στρώση από λαζανιά. (Όπου υπάρχει κενό από λαζάνια συμπληρώνουμε σπάζοντας κομμάτια από τα υπόλοιπα.)
- Επαναλαμβάνουμε άλλες 3 φορές μέχρι να έχουμε 4 στρώσεις από λαζάνια, κιμά και τυριά.
- Ρίχνουμε την μπεσαμέλ και την απλώνουμε καλά.
- Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο, μεταφέρουμε το ταψί στον κάδο και ψήνουμε για 25 λεπτά.
- Ξεσκεπάζουμε πασπαλίζουμε με τη μοτσαρέλα και ψήνουμε για ακόμα 5 λεπτά.
- Αφαιρούμε τον κάδο από τη φριτέζα και αφήνουμε 20 λεπτά να κρυώσει.
- Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με φύλλα βασιλικού.
Akispetretzikis.com