30.4 C
Thessaloniki
25, June 2024

Μετά την αποτυχία στις ευρωεκλογές ,αντι να παραιτηθεί κάνει ανασχηματισμό.

Είναι προφανές ότι συγκρίνοντας – ανόμοια ομολογουμένως – εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές η ΝΔ έχασε το 50% της δύναμης της…
Η ΝΔ στις εθνικές εκλογές του 2023 έλαβε 2.115.322 ψήφους ή 40,56%.
Η ΝΔ στις ευρωεκλογές του Μαίου 2019 έλαβε 1.873.137 ψήφους ή 33,12%.
Η ΝΔ στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024 έλαβε 1.125.602 ψήφους ή 28,31%.
Είναι προφανές ότι συγκρίνοντας – ανόμοια ομολογουμένως – εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές η ΝΔ έχασε το 50% της δύναμης της…
Για την ΝΔ δεν είναι απλά μια ήττα, είναι συντριβή και διασώθηκε επειδή παρέμεινε πρώτο κόμμα… τίποτε άλλο… η ΝΔ βρίσκεται σε διαρκή φθορά πλέον.

Ποιες οι αιτίες της σκληρής αποδοκιμασίας της ΝΔ;

Οι λόγοι είναι οι εξής

1)Με όρους ακρίβειας, η κυβέρνηση της ΝΔ χρησιμοποίησε τα pass αλλά δεν έλυσε το πρόβλημα.
Όταν πετάς ψίχουλα στην κοινωνία και με ημίμετρα προσπαθείς να αντιμετωπίσεις το τεράστιο πρόβλημα της ακρίβειας, η κοινωνία θα αντιδράσει… δια της αποστροφής.
Ο φόβος της αριστεράς έχει τελειώσει οπότε δεν υπήρχε αφήγημα.
Η ΝΔ δεν έπεισε τους πολίτες, το αφήγημα των ευρωεκλογών ήταν τουλάχιστον γελοίο.

2)Μεγάλο μέρος της κοινωνίας είναι αντίθετο με τους θεατρινισμούς για τους ΛΟΑΤΚΙ.
Η ελληνική κοινωνία στηρίζει τον θεσμό της φυσιολογικής οικογένειας.
Η ΝΔ φέροντας τον νόμο για τους ομοφυλόφιλους και έχοντας το 35% των υπουργών από το ΠΑΣΟΚ διέρρηξε την σχέση με την Δεξιά.
Η ΝΔ δεν είναι πλέον παραδοσιακό δεξιό κόμμα… είναι μια κεντρώα παράταξη που απλά θα χάνει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση…

3)Η καθολική πλειοψηφία της κοινωνίας είναι ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία και στην Παλαιστίνη.
Η ελληνική κυβέρνηση αντί να εμφανιστεί ειρηνοποιός… τάχθηκε υπέρ του διεφθαρμένου Zelensky και υπέρ του δολοφόνου Netanyahu… πραγματική κατάντια…
Η κυβέρνηση πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις πλειοψηφούσες δυνάμεις…

4)Το αφήγημα των δεξιών και ακροδεξιών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη ήταν πιο καθαρό.
Ειρήνη στον κόσμο και εξάλειψη των οικονομικών ανισοτήτων και τέλος στην παράνομη μετανάστευση…
Ακόμη και τα διαιρεμένα εθνικά ή πατριωτικά ή ακροδεξιά κόμματα στην Ελλάδα έλαβαν 18% αθροιστικά…

5)Οι μεγάλες απώλειες της ΝΔ στις ευρωεκλογές είναι μια υπενθύμιση ότι η κοινωνία δεν ανέχεται την αλαζονεία… και υπήρξε πολύ αλαζονεία στην κυβέρνηση της ΝΔ.
Κάποιοι έχουν βάλει όχι το δάκτυλο στο μέλι αλλά έχουν βουτήξει όλο το χέρι μέσα στο βάζο με το μέλι…
Πλέον τα στοιχεία είναι πολλά και επιμελώς τεκμηριωμένα… οι αποκαλύψεις δεν θα αργήσουν και ας προσέξουν τους πήρανε χαμπάρι…

Υποσημείωση

Η νίκη των πατριωτικών και ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη είναι όαση, είναι δυνατή και θετική εξέλιξη, έρχονται μεγάλες αλλαγές σε οικονομία και Ουκρανικό.

Την ίδια ώρα, στην εξίσωση πλέον, όσον αφορά τις πρώτες αντιδράσεις του πρωθυπουργού, μπαίνει και ο ανασχηματισμός με τις εξελίξεις να τρέχουν αφού το προγραμματισμένο ταξίδι για αύριο του πρωθυπουργού στην Ιορδανία ακυρώθηκε, και στο πρόγραμμά του εντάχθηκε συνέντευξη στον Alpha το βράδυ της Τρίτης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εμφανίστηκε ψύχραιμος στον σημερινό «πρωινό καφέ» στο Μέγαρο Μαξίμου, για την πρώτη επίσημη συζήτηση για τα αποτελέσματα αλλά και τα βήματα που πρέπει να γίνουν. Ωστόσο έγινε σαφές πως πρέπει να αναλυθεί σοβαρά γιατί περίπου 1 εκ. πολίτες δεν ψήφισαν ΝΔ φέτος εν σχέσει με τις περυσινές εθνικές εκλογές.

Την ίδια ώρα, προκειμένου η συζήτηση κυρίως στην αντιπολίτευση να μην ενταθεί, αναφορικά με τις επιδόσεις της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται αύριο, Τρίτη, να δώσει συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA, προκειμένου να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να δώσει απαντήσεις για τα εκλογικά συμπεράσματα.

Συγκεκριμένα, κατά πληροφορίες, στην πρώτη εκτίμηση φαίνεται πως οι αιτίες της υποχώρησης του κυβερνώντος κόμματος είναι πολυπαραγοντικές. Αυτό σημαίνει πως βάσει του αποτελέσματος, άλλοι πολίτες ήθελαν να στείλουν μήνυμα δυσαρέσκειας για την αποτελεσματικότητα και τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, άλλοι ενοχλούνται από αυτό που εκλαμβάνεται ως «αλαζονεία» και ήθελαν εκ του ασφαλούς να διαμαρτυρηθούν, ενώ άλλοι να δείξουν ότι ενοχλούνται από τις επιλογές σε «ταυτοτικά» ζητήματα του ευρύτερου χώρου της κεντροδεξιάς παράταξης.

Σημαντικό ρόλο στην επίλυση, όσο αυτό είναι εφικτό, της εξίσωσης θα παίξει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο οποίος είναι γνωστός για τις αναλύσεις του επί των δημοσκοπήσεων και των εκλογικών αποτελεσμάτων, οπότε αναμένεται σήμερα ή αύριο να παρουσιάσει μία πρώτη σημαντική ανάγνωση με ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία.

Όπως εκτιμούν στο κυβερνητικό στρατόπεδο και είναι σε θέση να γνωρίζει το protothema.gr, οι μετακινήσεις πολιτών στα κόμματα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας υφίσταται, χωρίς σε απόλυτους αριθμούς τα κόμματα αυτά να «εκτοξεύονται». Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως επί της ουσίας, παρά το γεγονός πως η ΝΔ έχασε ένα εκατομμύριο ψήφους σε σχέση με τις περσινές εθνικές εκλογές, η άνοδος των κομμάτων της ακροδεξιάς ήταν μόλις 54.000 σταυροί.

Ένα ακόμη συμπέρασμα για το κυβερνών κόμμα είναι πως υπάρχει μεγάλη «τρύπα» στον λεγόμενο «μεσαίο χώρο». Η αίσθηση πάντως είναι ότι οι πολίτες δεν μετακινήθηκαν ουσιαστικά από τη ΝΔ, αλλά τοποθετήθηκαν περισσότερο στην αποχή.

Ο ανασχηματισμός

Από πλευράς του ο πρωθυπουργός, δεν άνοιξε κάποια συζήτηση με τους συνεργάτες τους για ανασχηματισμό, κάτι το οποίο άλλωστε δεν αναμενόταν να γίνει με δεδομένο το διευρυμένο της σύνθεσης. Προφανώς τις επόμενες ώρες και μέρες θα σταθμίσει τις επιλογές του, με βάση την πολιτική ανάλυση που θα γίνει.

 ο ανασχηματισμός ίσως έρθει νωρίτερα από όσο θα επιθυμούσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος υπό κανονικές συνθήκες δεν θα ήθελε να πάρει τέτοιες αποφάσεις εντός του καλοκαιριού. Αυτό που κανείς δεν μπορεί να απαντήσει είναι τι έκτασης θα είναι μια τέτοια παρέμβαση και αν θα πρέπει να περιλαμβάνει και το Μέγαρο Μαξίμου που έχει μείνει με ένα μάλλον «μεταβατικό» σχήμα, μετά την έξοδο των κ. Μπρατάκου και Παπασταύρου προ μηνών. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι φανατικός των ανασχηματισμών και αποφεύγει τις δομικές παρεμβάσεις στο σχήμα. Μένει να φανεί, αν θα εμμείνει σε αυτή τη λογική και τώρα.

Κανείς, βεβαίως, δεν μπορεί να προοικονομήσει τον χρόνο των πρωτοβουλιών του κ. Μητσοτάκη. Άνθρωποι που τον γνωρίζουν καλά λένε ότι, αν πάρει μια τέτοια απόφαση, αυτή δεν μπορεί να αργήσει. Ακόμα και αν χρειάζεται ανασχεδιασμός στρατηγικών προτεραιοτήτων, πέρα από απλές αντικαταστάσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης θα βρίσκόταν αύριο το πρωί στην Ιορδανία, ένα ταξίδι που ακύρωσε, ενώ το Σαββατοκύριακο έχει υποχρεώσεις στην Ελβετία και στις Βρυξέλλες. Ένα ορόσημο αυτή την εβδομάδα θα μπορούσε να είναι το εκκρεμές υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής που έχει μείνει «κάβα» από τον Μάιο.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
ForANewLife - Healhy coffee by DXNspot_img
150FansLike
72FollowersFollow
367SubscribersSubscribe