26.8 C
Thessaloniki
24, July 2024

Ναύπακτος: Ένας ιδανικός προορισμός για οικογένειες με παιδιά

Φρουρός της, το κάστρο που αντικρίζει τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και τη θάλασσα μέχρι τα απέναντι βουνά της Πελοποννήσου. Η Ναύπακτος είναι ένας προορισμός ιδανικός για οικογένειες, με μεγάλους ασφαλείς πεζόδρομους, παιδικές χαρές, μαγαζιά, εστιατόρια, οικογενειακά ξενοδοχεία. Κι αν ακούσετε τη λέξη «βαριέμαι», θα οδηγήσετε προς το κοντινό πάρκο αναψυχής του Εύηνου και θα αφήσετε τα παιδιά να διαλέξουν ανάμεσα σε πολλές, συναρπαστικές δραστηριότητες.

Ο πεζόδρομος του Γρίμποβου, μέσα στην πόλη της Ναυπάκτου, αντηχεί από παιδικές φωνές. Τον σκιάζουν μεγάλα πλατάνια, φυτεμένα από τη δεκαετία του ’50 και η δροσιά τους αναμιγνύεται με τη θαλασσινή πνοή.

Η παραλία με τα κρυστάλλινα νερά φλερτάρει με τα τραπέζια όπου οι παρέες απολαμβάνουν τον καφέ και το φαγητό τους, αφήνοντας το βλέμμα να ξεκουραστεί στον ανοιχτό ορίζοντα και στη θέα της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου.

Η ώρα των μεγάλων και η ώρα των μικρών εδώ δεν διαχωρίζεται, όλοι περνάνε καλά ταυτόχρονα. Oλα όσα κάνουν τα παιδιά χαρούμενα η μεγάλη παραλία του Γρίμποβου τα υπόσχεται. Και τα κάνει πραγματικότητα, όλο το χρόνο.

Περίπατος στο Ενετικό Λιμάνι

Κλικ. Φωτογραφίες και βίντεο ανεβαίνουν στο Instagram καθώς περιηγείστε με τα παιδιά στο ενετικό λιμάνι της Ναυπάκτου που μοιάζει με αγκαλιά. Ευκαιρία για μια μικρή ξενάγηση: Με άνοιγμα περίπου 35 μ. το λιμάνι έκλεινε παλιά με μια χοντρή αλυσίδα για να αποτρέπονται οι εισβολείς και στους βραχίονές του υψώνονται οι βενετσιάνικοι πύργοι. Στον δυτικό, θα δείτε τους ανδριάντες του πυρπολητή Γιώργου Ανεμογιάννη και του Μιχαήλ Θερβάντες. Ο Ισπανός «πατέρας» του Δον Κιχώτη συμμετείχε στην περίφημη Ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571, χάνοντας, μάλιστα, το ένα του χέρι. Έξω από το τείχος απλώνεται η δεύτερη μεγάλη παραλία της πόλης, η Ψανή, εξαιρετικό σημείο για βόλτα δίπλα στη θάλασσα.

Στην άκρη του ανατολικού βραχίονα βρίσκεται ο ναυτικός φάρος και κοντά του το Φετιχιέ Τζαμί, το πρώτο μουσουλμανικό τέμενος της πόλης, που κτίστηκε όταν την κατέλαβε ο σουλτάνος Βαγιαζήτ Β’ το 1499. Ανακαινίστηκε μεταξύ 1999-2001 από την 22η Εφορεία Αρχαιοτήτων και στη διάρκεια του καλοκαιριού είναι ανοιχτό. Γύρω από το ενετικό λιμάνι και σε όλο το κέντρο της πόλης υπάρχουν καλόγουστα εστιατόρια και καφέ για να κάνετε μια στάση και, μετά, να συνεχίσετε τη βόλτα βρίσκοντας τον παλιό εμπορικό πεζόδρομο που διατηρεί την ονομασία Στενοπάζαρο. Στο τέρμα του είναι ο ναός του Αγίου Δημητρίου και κοντά του το Δημαρχείο και το σπίτι του λογοτέχνη Γ. Αθανασιάδη-Νόβα.


Αξίζει να αφιερώσετε λίγο ακόμη χρόνο για να μπείτε στο εντυπωσιακό Αρχοντικό Μπότσαρη που στεγάζει έκθεση με θέμα τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Μπορείτε να πείτε με δυο λόγια στα παιδιά πως το συγκρότημα που έφτιαξαν Βενετοί και Φλωρεντιανοί τεχνίτες, αποτελείται από δύο κτίρια και κατασκευάστηκε σε δύο φάσεις (15ος και 16ος αι.). Αργότερα έγινε έδρα του Τούρκου διοικητή. Το 1829, όταν η Ναύπακτος απελευθερώθηκε, εδώ εγκαταστάθηκε ο Αυγουστίνος Καποδίστριας και μετά το κτίριο παραχωρήθηκε στον σουλιώτη στρατηγό Νότη Μπότσαρη. Έχει κηρυχθεί Διατηρητέο Μνημείο και η έκθεση που φιλοξενεί περιλαμβάνει πρωτότυπους πίνακες και αντίγραφα, γκραβούρες, πανοπλίες, μινιατούρες πλοίων και άλλα. (Τηλ.: 26340 29779).

Ανεβαίνοντας ψηλά

Έτοιμοι για ανάβαση; Εξηγήστε στα παιδιά ότι στην είσοδο του κάστρου της Ναυπάκτου μπορείτε να φτάσετε με αυτοκίνητο ή με τα πόδια διασχίζοντας τις παλιές γειτονιές. Σ’ αυτή την περίπτωση ίσως κουραστούν λιγάκι, όμως θα επιβραβευτούν, γιατί με όσα θα ανακαλύψουν θα κάνουν ένα μικρό ταξίδι στην ιστορία της πόλης (τα γατάκια που δουν στην πορεία ίσως είναι ένα επιπλέον δέλεαρ!). Θυμηθείτε ότι πρέπει να φορέσουν αθλητικά παπούτσια, γιατί τα πετρόκτιστα καλντερίμια μέσα στο κάστρο είναι γλιστερά. Τα μικρά παιδιά καλό είναι να μην τα αφήσετε να περπατήσουν περιμετρικά πάνω στους προμαχώνες -όσο ωραία και αν είναι η θέα από εκεί.

Ο λόφος που υψώνεται επάνω από τη Ναύπακτο θεωρείται ότι οχυρώθηκε για πρώτη φορά από τους Πελασγούς. Διαδοχικές οχυρώσεις έγιναν στην αρχαιότητα και στη βυζαντινή εποχή, αλλά τη μορφή που βλέπουμε σήμερα την πήρε από τους Ενετούς, οι οποίοι θεώρησαν τη θέση αυτή στρατηγικής σημασίας για την άμυνα κατά των Οθωμανών. Έτσι, όταν κατέλαβαν την πόλη ύψωσαν τα επιβλητικά τείχη, δημιούργησαν πέντε αμυντικές ζώνες- διαζώματα και πρόσθεσαν συνολικά 25 πύργους. Μεταξύ 1407 και 1499 το κάστρο αυτό ήταν το μοναδικό στην Ευρώπη με πέντε αμυντικά διαζώματα που ξεκινούσαν από το λιμάνι και κατέληγαν στην κορυφή του λόφου.

Στο τέταρτο και το πέμπτο διάζωμα, που το έλεγαν Κάτω Περίβολο, είναι κτισμένη η πόλη της Ναυπάκτου. Τα τρία ανώτερα διαζώματα ήταν ο αρχικός πυρήνας του κάστρου.
Εάν πάτε με τα πόδια, ξεκινήστε από την Σιδερόπορτα, κοντά στον πύργο Μπότσαρη, ακολουθώντας τις πινακίδες προς το κάστρο, για να διασχίσετε τις παλιές γειτονιές με τα λιθόστρωτα και τα σκαλιά. Θα περάσετε από κρήνες, πέτρινα σπίτια όπου κατοικούσαν άλλοτε οι Σουλιώτες καπετάνιοι, το οθωμανικό λουτρό, το αναστηλωμένο σπίτι του Τζαβέλα. Στη συνέχεια θα φτάσετε στον ασφαλτόδρομο και στην πύλη της εισόδου.

Το εσωτερικό του καλοδιατηρημένου κάστρου είναι ένα «σκηνικό» όπου κυριαρχεί η πέτρα. Υπάρχουν πολλά πεύκα, κυπαρίσσια και παγκάκια για ξεκούραση. Ανηφορίζοντας θα περάσετε διαδοχικά από τις πύλες των αμυντικών διαζωμάτων. Θα δείτε υπόγειες δεξαμενές νερού, τεχνητές στοές, στρατώνες, το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία κι ένα βυζαντινό παρεκκλήσι. Πρόσφατες ανασκαφές αποκάλυψαν μια παλαιοχριστιανική βασιλική κι ένα τζαμί. Στο ψηλότερο σημείο του κάστρου -που οι Τούρκοι αποκαλούσαν Ιτς Καλέ,- σχηματίζεται μια μικρή πλατεία απ’ όπου η θέα προς την πόλη, τον Κορινθιακό κόλπο και τα βουνά της Πελοποννήσου κόβει την ανάσα. Το κάστρο είναι ανοιχτό από τις 08.00 έως τις 15.30 το χειμώνα και το καλοκαίρι από τις 08.00 έως τις 20.00 (κλειστό την Τρίτη). Υπάρχει εισιτήριο.

Μια ματιά στην ιστορία

Η πόλη της Ναυπάκτου λεγόταν Lepando από τους Φράγκους. Μετράει ιστορία 3.500 ετών και θεωρείται ότι οι πρώτοι κάτοικοί της ήταν Δωριείς. Λόγω της νευραλγικής της θέσης, στη διάρκεια των αιώνων την διεκδίκησαν οι Λοκροί, οι Αθηναίοι, οι Μεσσήνιοι, οι Αχαιοί, οι Θηβαίοι, οι Μακεδόνες, οι Αιτωλοί. Μετά από ένα μεγάλο διάστημα που έμεινε στην αφάνεια, ξαναμπήκε στις σελίδες της ιστορίας το 1204, καθώς εντάχθηκε στο Δεσποτάτο της Ηπείρου. Περίπου διακόσια χρόνια αργότερα ήρθαν οι Ενετοί.


Στην πρόσφατη εποχή έδωσε το όνομά της σε μια από τις πιο σημαντικές, αλλά και τις πιο αιματηρές, ναυμαχίες στην παγκόσμια ναυτική ιστορία. Η ναυμαχία της Ναυπάκτου έγινε τον Οκτώβριο του 1571. Αντίπαλοι ήταν ο οθωμανικός στόλος του σουλτάνου Σελίμ Β’ με 300 πλοία, και ο στόλος της Lega Santa (της Ιερής Ένωσης Ισπανίας, Βενετίας και Παπικού κράτους) με 200 πλοία. Αρχηγός της σταυροφορίας ήταν ο Δον Χουάν ο Αυστριακός. Η επικράτηση των Ευρωπαίων είχε βαρύ τίμημα, καθώς οι νεκροί και από τις δυο πλευρές έφτασαν τους 30.000. Ωστόσο, ήταν μια κρίσιμη νίκη καθώς απέτρεψε την επεκτατική πολιτική της Οθωμανικής αυτοκρατορίας προς την Ευρώπη.

Ας κάνουμε κάτι διαφορετικό: Διαδρομή γύρω από τη Λίμνη του Μόρνου

Ένας εναλλακτικός και λιγότερο γνωστός προορισμός με αφετηρία τη Ναύπακτο είναι ο Μόρνος. Το φράγμα που δημιούργησε την τεχνητή λίμνη εγκαινιάστηκε το 1981 δημιουργώντας ένα εξαιρετικό οικοσύστημα κι ένα εντυπωσιακό τοπίο. Με ύψος 126 μέτρα, το φράγμα του Μόρνου είναι ένα από τα ψηλότερα της Ευρώπης και κατασκευάστηκε για να καλύψει τις ανάγκες ύδρευσης της Αθήνας. Ο περιμετρικός δρόμος έχει μήκος 70 χλμ. και αφετηρία σας μπορεί να είναι το Λιδορίκι (80 χλμ. περίπου από τη Ναύπακτο). Με παρακάμψεις θα δείτε διάφορα ορεινά χωριά, όπως τη Λεύκα, το Δωρικό, το ‘Αβορο, το Κόκκινο, τον Δάφνο και άλλα. Τα περισσότερα είναι κτισμένα μέσα σε τοπία με έλατα, βελανιδιές και πλατάνια, προσφέροντας πανοραμικές εικόνες της λίμνης.

Αυτό, όμως, που ξεχωρίζει στον παραλίμνιο δρόμο είναι ο χώρος της αρχαίας ακρόπολης του Καλλίου και η ομώνυμη πηγή. Το χωριό Κάλλιο (πρώην Βελούχι, ή Βελούχοβο), στους πρόποδες των Βαρδουσίων, ήταν ένας από τους παλαιότερους οικισμούς της Ρούμελης. Χάθηκε, όμως, στον βυθό της λίμνης και οι κάτοικοι ανέβηκαν ψηλότερα για να κτίσουν νέο. Κατηφορίζοντας στις όχθες θα δείξετε στα παιδιά τα πέτρινα σπίτια του βυθισμένου χωριού που αναδύονται μυστηριακά μέσα από τα νερά.

Δραστηριότητες για όλους

Να ένας ακόμη λόγος για να έρθετε στη Ναύπακτο με την οικογένειά σας: Στο χάνι Μπανιά, στον Εύηνο, λειτουργεί οργανωμένο «πάρκο αναψυχής υπαίθρων εναλλακτικών δραστηριοτήτων». Εκεί μπορείτε να κάνετε καγιάκ, ράφτινγκ, αναρρίχηση σε πύργο, rappel, flying fox, τοξοβολία, πεζοπορία. Το ράφτινγκ γίνεται με φουσκωτές βάρκες 6-8 ατόμων και οδηγό, με αφετηρία τη γέφυρα του Πόρου. Περνώντας με τη βάρκα μέσα από τη χαράδρα του Εύηνου μικροί και μεγάλοι θα ξεχάσετε το κρύο από τα παγωμένα νερά, καθώς θα αντικρίζετε το ένα μετά το άλλο τα εντυπωσιακά τοπία.
Εύκολα, σηματοδοτημένα, μονοπάτια υπάρχουν κοντά στις παραλίες του Μαραθιά και της Σεργούλας. Ενδεικτικές αποστάσεις: Μαραθιάς-Πύργος 7 χλμ., Σεργούλα-Παραλία Σεργούλας 5,7 χλμ.

Ξενοδοχεία ιδανικά για οικογένειες

Στο κέντρο της πόλης

Αpollon Library (www.apollonlibrarysuites.com, 26340 38615). Εξαιρετική επιλογή είναι το «θεματικό» αυτό ξενοδοχείο» δίπλα στο ενετικό λιμάνι, με το πρωτότυπο και παιχνιδιάρικο design του. Διαθέτει πλήρως εξοπλισμένες τετράκλινες σουίτες για οικογένειες, βιβλιοθήκη και σκιερή αυλή για πρωινό και καφέ.
Battaglia di Lepanto (https://battagliadilepanto.gr, 26340 22264). Με τρίκλινα και τετράκλινα ευρύχωρα δωμάτια, κατάλληλα για οικογένειες. Αν και στεγάζεται σε διατηρητέο πέτρινο κτίριο, στο εσωτερικό έχει σύγχρονο design.
Peppo’s Guesthouse (www.pepos-guesthouse.gr, 26340 38185). Σε προνομιακό σημείο ακριβώς πάνω από το ενετικό λιμάνι, έχει τετράκλινο δωμάτιο με δική του αυλή, που φιλοξενεί οικογένειες. Προσφέρει υπηρεσίες spa που σίγουρα θα απολαύσουν οι μεγάλοι!

Στην παραλία της Ψανής

Nafs (26340 38216, www.nafshotel.com). Ιδανικό για τα παιδιά, καθώς είναι πολύ κοντά στη θάλασσα και έχει πισίνα. Ανοιχτό όλο το χρόνο, με δωμάτια και ευρύχωρες σουίτες, εστιατόριο, καφέ-μπαρ.
Flisvos (26340 24811, https://www.flisvoshotel-nafpaktos.com). Κοντά στη θάλασσα, με θέα στον Κορινθιακό και τη γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου. Στα δωμάτια υπάρχει πρόσθετος εξοπλισμός για μικρά παιδάκια. Λειτουργεί όλο το χρόνο.

Κοντά στην πόλη

Venetiko Villas (www.venetikovillas.gr, 26340 32159). Στα 5 χλμ. από τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, 4 αυτόνομα διώροφα σπίτια πάνω σε λόφο. Έχουν μπαλκόνια και αυλές, χωράνε έως 6 άτομα και είναι εξοπλισμένα με τα πάντα (κουζίνα, πλυντήριο κ.α.). Υπάρχει πισίνα.

Πηγή travel.gr

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

ForANewLife - Healhy coffee by DXNspot_img
150FansLike
72FollowersFollow
367SubscribersSubscribe