28.2 C
Thessaloniki
22, July 2024

Το bazaar βιβλίου του ΜΙΕΤ επιστρέφει

Από την Τετάρτη 8 έως την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023 σάς περιμένουμε στο Παλαιό Χρηματιστήριο από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα. Περισσότεροι από 300 τίτλοι από τον χώρο των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών, αλλά και της τέχνης, θα διατίθενται με έκπτωση έως και 70%. Παράλληλα, οι επισκέπτες θα μπορούν να βρουν επιλεγμένα μικροαντικείμενα από τις συλλογές του ΕΛΙΑ (αφίσες, κάρτες κ.ά.).

Το bazaar θα λειτουργεί και στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα (www.mietbookstore.gr) κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Ένας από τους σημαντικότερους columnists στα ελληνικά media, σταθερός συνεργάτης της LiFO τα τελευταία χρόνια, με σημαντική πορεία στον χώρο των ιδεών και των γραμμάτων και με τα άρθρα του να αποτελούν σχολιαστικές τομές στην επικαιρότητα, ο Νικόλας Σεβαστάκης παρουσιάζει το νέο του μυθιστόρημα με τίτλο «Καταγωγή ή οι ιστορίες των άλλων» (εκδόσεις Πατάκη) σε μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στον Ιανό (Σταδίου 24) την Τρίτη 10 Οκτωβρίου στις 20:30.

Η περίληψη του βιβλίου αναφέρει:

Ο Άρης Χειµωνίτης, νεαρός φιλόλογος στην Αθήνα της δεκαετίας του ’90, γιος γνωστού αρχιτέκτονα και µιας αφοσιωµένης διορθώτριας λογοτεχνικών βιβλίων, έχει πρόσφατα εγκαταλείψει την οικογενειακή εστία και φιλοδοξεί να γίνει συγγραφέας. Κάθε βεβαιότητά του, όµως, για τη ζωή θα διασαλευτεί όταν θα ανακαλύψει τη δράση της µητέρας του στη διάρκεια της δικτατορίας, γεγονός που θα συµβάλει στην πνευµατική του ενηλικίωση. Καταλυτικά επίσης θα τον επηρεάσουν δύο άντρες και οι αλλόκοτες ιστορίες τους στις οποίες κυριαρχούν η Ιταλία του ’60, ο Νίκος Γκάτσος και το καφέ Μπραζίλιαν, ένας µεγάλος και συγκινητικός έρωτας και µια επονείδιστη προδοσία.

Ένα µυθιστόρηµα για τις αποσιωπήσεις της Ιστορίας και το πώς τα τραύµατα περνούν από γενιά σε γενιά, για το δέος προς το παρελθόν που µπορεί να γίνει βρόγχος ή εφαλτήριο, για την αναζήτηση της προσωπικής ταυτότητας µέσα από «τις ιστορίες των άλλων».

καταγωγή

«Είναι ένα μυθιστόρημα για την αγάπη, την αντοχή, την αφοσίωση και τον θαυμασμό στον αντίπαλο. Η αγάπη, ξέρετε, δεν είναι κάτι κραυγαλέο και δεν είναι κάτι που φωνάζει» ανέφερε ο Νικόλας Σεβαστάκης σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον Γιάννη Πανταζόπουλο με αφορμή την έκδοση του βιβλίου.

«Τα τραύματα έχουν την ικανότητα να επιβιώνουν παρά το πέρασμα του χρόνου και τις αλλαγές στις συνθήκες της ζωής μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι μεταδίδονται από γενιά σε γενιά σαν κάποια γνώση της Ιστορίας ή των λεπτομερειών της. Προφανώς, ένας δεκαπεντάχρονος ή ακόμα και σαραντάρηδες δεν έχουν ιδέα τι έγινε στους δρόμους της Αθήνας τον Ιούλιο του 1965 ή και το 1989. Κάποια συναισθήματα όμως έχουν τον τρόπο να πηδούν από γενιά σε γενιά και χωρίς γνώσεις ή με θολές και στο περίπου πληροφορίες από το παρελθόν. Κάπως έτσι, άλλωστε, ένας εικοσάρης μπορεί να βλέπει τη χούντα στον αστυνομικό που κάθεται με πλαστικό κυπελάκι του καφέ έξω από μια κλούβα. Οι συνειρμοί, οι ιδέες και τα συναισθήματα δεν έχουν ανάγκη τη γνώση».

Μόνιμος κάτοικος Θεσσαλονίκης και καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, ο Νικόλας Σεβαστάκης θα βρίσκεται στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα για την παρουσίαση του βιβλίου του στον Ιανό. Ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με τους Νίκο Δαββέτα (συγγραφέα) και Εριφύλη Μαρωνίτη (δημοσιογράφο).

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

ForANewLife - Healhy coffee by DXNspot_img
150FansLike
72FollowersFollow
367SubscribersSubscribe